Resepi kek coklat
BAHAN-BAHAN
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
1 sudu kecil vanila
1 setengah cawan susu perisa coklat
Setengah cawan air
2 sudu kecil sodium bicarbonat
1 sudu kecil baking powder
Setengah cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum - diayak
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur sampai kembang. Masukkan bahan-bahan di atas mengikut turutan.
2. Pukul dengan arah 1 hala hingga sebati.
3. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama sejam atau hingga masak.
* untuk toppingnya, panaskan coklat bar di dalam 2 lapisan kuali. Kuali pertama dalam kuali kedua. Kuali pertama diisi coklat manakala kuali kedua yang di bawahnya diisi air. Kacau hingga cair dan sapu sahaja ke atas kek yang telah sejuk. Biarkan kering dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment