BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan - dihiris halus
5 tangkai cili padi - dihiris halus
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan sos tomato
1 mangkuk nanas - dipotong dadu
1 mangkuk kecil tomato - dipotong dadu
Garam dan jus lemon secukup rasa
CARA MEMBUAT
1. Ikan dibersihkan dan dibelah tengah. Kemudian lumurkan dengan garam dan gorengkan ikan tersebut. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih, sos tomato, sos cili, cili padi dan bunga kantan.
3. Setelah layu, masukkan sos ikan, nanas, tomato, jus lemon dan daun limau purut.
4. Masukkan sedikit air. Kacau rata. Letakkan garam dan gula secukupnya.
5. Setelah mendidih angkat dan tuang ke atas yang telah sedia digoreng tadi. Sedia dihidang.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment