Karipap boleh jadi karipap ayam,daging mahupun sardin. Terpulang pada citarasa. Hari ni saya share cara buat karipap. Jom cuba.. Tapi resepi saya untuk kuantiti 1kg tepung. Anda sesuaikan sendiri mengikut kuantiti yang anda inginkan.
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum
400g marjerin
air garam
Cara membuatnya
Gaul tepung gandum bersama marjerin. Apabila dah sebati, buatkan air garam [jangan terlalu masin] dan campurkan ke dalam tepung tadi. Gaul sehingga sebati dan tidak terlalu lembik atau keras. Sedang-sedang saja asalkan senang untuk anda bentukkan. Bentukkan tepung tadi menjadi bulat-bulat kecil.
Kemudian gelekkan tepung tadi, masukkan inti dan tutup kemas. Kelim di bahagian tepi karipap. Ulang sehingga siap. Hidupkan api dengan sederhana besar dan masukkan minyak. Minyak panas,masukkan karipap dan goreng. Rajinkan tangan untuk balik-balikkan karipap. Sedia dihidang.
2 comments:
comel2 aje awak kelim. cantik!!!!
Cantik kelim awak...:-)
Post a Comment